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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha : |
21/02/2014 |
Actualizado : |
19/12/2018 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Autor : |
VIGNALE, B.; CABRERA, D.; RODRIGUEZ, P.; MACHADO, G. |
Afiliación : |
B. VIGNALE, Facultad de Agronomía, Universidad de la República, Estación Experimental Salto (EEFAS), Uruguay.; CARLOS DANILO CABRERA BOLOGNA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; PABLO ANDRES RODRIGUEZ BRUNO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; G. MACHADO, Facultad de Agronomía, Universidad de la República, Estación Experimental Salto (EEFAS), Uruguay. |
Título : |
Selección de frutales nativos en Uruguay. |
Fecha de publicación : |
2016 |
Fuente / Imprenta : |
Horticultura Argentina, May.-Ago. 2016, v. 35 (87), p.19-29. |
ISSN : |
1851-9342 |
Idioma : |
Español |
Notas : |
Article history: Recibido 18/10/2016 // Aceptado 05/12/2016. |
Contenido : |
RESUMEN.
En Uruguay, existen especies nativas que producen frutas comestibles, muy apreciadas por los pobladores locales. Actualmente estas frutas participan escasamente de la cadena de alimentos, aunque recientemente se han comenzado a cultivar, utilizar y comercializar. La Facultad de Agronomía, el Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria y el Ministerio de Ganadería Agricultura y Pesca desarrollan un programa de selección de frutas nativas, en conjunto con otras Instituciones y pobladores en general. El programa se basa en la prospección y colecta de materiales frutícolas a nivel nacional, su instalación en Jardines de Introducción y predios de productores, donde se caracterizan y evalúan. Paralelamente, se lleva a cabo un programa de cruzamientos dirigidos, con el objetivo de mejorar características deseables. Se destacan cinco de las diez especies estudiadas, guayabo del país (Acca
sellowiana Berg Burret), pitanga (Eugenia uniflora L.), arazá (Psidium cattleyanum Sab.), guaviyú (Myrcianhtes pungens Berg Legr.) y cereza de monte (Eugenia involucrata L.). Se han obtenido importantes avances en la caracterización y evaluación de numerosos materiales y en estudios de su biodiversidad. Se cuenta con materiales seleccionados y propagados. Por
otra parte se han desarrollado protocolos de industrialización, talleres de formación y promoción del cultivo, proyectos agroecológicos, huertas familiares y escolares y proyectos regionales.
Profundizar en la valorización de los frutales nativos, favorecerá su desarrollo, conservación y utilización en forma sustentable.
ABSTRACT.
In Uruguay, there are native tree species that produce edible fruits, highly appreciated by local people. Currently, these fruits participate poorly in the food chain, although recently their cultivation, use and commercialization have increased. The Faculty of Agronomy, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria and Ministerio de Ganadería Agricultura y Pesca, have developed a native fruit selection program, along with other institutions, social actors and people in general. The program is based on the prospection and collection of interesting
material, that are grown in Introduction Gardens and farmer lands, where they are characterized and evaluated. At the same time, a controlled pollination program is being conducted, with the objective of complementing desirable characteristics. Five of the ten species studied are highlighted, feijoa (Acca sellowiana Berg Burret), Surinam cherry (Eugenia uniflora
L.), strawberry guava (Psidium cattleyanum Sab.), guaviyú (Myrcianthes pungens Berg Legr.) and cereza de monte (Eugenia involucrata L.). There have been important improvements on the characterization, evaluation and studies on the biodiversity. At present, the program counts with plant selections. On the other hand, protocols of industrialization have been developed, formation and promotion seminaries, agroecological projects, home and school gardens and regional projects. Deepening on the valorization description of native fruit trees will help their development and conservation in a sustainable way. MenosRESUMEN.
En Uruguay, existen especies nativas que producen frutas comestibles, muy apreciadas por los pobladores locales. Actualmente estas frutas participan escasamente de la cadena de alimentos, aunque recientemente se han comenzado a cultivar, utilizar y comercializar. La Facultad de Agronomía, el Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria y el Ministerio de Ganadería Agricultura y Pesca desarrollan un programa de selección de frutas nativas, en conjunto con otras Instituciones y pobladores en general. El programa se basa en la prospección y colecta de materiales frutícolas a nivel nacional, su instalación en Jardines de Introducción y predios de productores, donde se caracterizan y evalúan. Paralelamente, se lleva a cabo un programa de cruzamientos dirigidos, con el objetivo de mejorar características deseables. Se destacan cinco de las diez especies estudiadas, guayabo del país (Acca
sellowiana Berg Burret), pitanga (Eugenia uniflora L.), arazá (Psidium cattleyanum Sab.), guaviyú (Myrcianhtes pungens Berg Legr.) y cereza de monte (Eugenia involucrata L.). Se han obtenido importantes avances en la caracterización y evaluación de numerosos materiales y en estudios de su biodiversidad. Se cuenta con materiales seleccionados y propagados. Por
otra parte se han desarrollado protocolos de industrialización, talleres de formación y promoción del cultivo, proyectos agroecológicos, huertas familiares y escolares y proyectos regionales.
Profundizar en la valorización de lo... Presentar Todo |
Palabras claves : |
BIODIVERSITY; CHARACTERIZATION; SELECTIONS PLANTS. |
Thesagro : |
BIODIVERSIDAD; EVALUACIÓN; FRUTICULTURA; MATERIALES SELECCIONADOS. |
Asunto categoría : |
-- |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/12208/1/Seleccion-de-frutales-nativos-en-Uruguay.pdf
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Marc : |
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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha actual : |
27/04/2021 |
Actualizado : |
10/08/2021 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Circulación / Nivel : |
Internacional - -- |
Autor : |
QUERO, G.; SIMONDI, S.; CERETTA, S.; OTERO, A.; GARAYCOCHEA, S.; FERNANDEZ, S.; BORSANI, O.; BONNECARRERE, V. |
Afiliación : |
GASTÓN QUERO CORRALLO, Dep. de Biología Vegetal, Facultad de Agronomía, Univ. de la República, Montevideo, Uruguay; SEBASTIÁN SIMONDI, Area de Matemática, Facultad de Ciencias Exactas y Naturales, Univ. Nacional de Cuyo (FCEN-UNCuyo), Mendoza, Argentina; SERGIO EDUARDO CERETTA SORIA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ALVARO RICARDO OTERO CAMA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; SILVIA RAQUEL GARAYCOCHEA SOLSONA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; SCHUBERT DANIEL FERNANDEZ REGGIARDO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; OMAR BORSANI, Dep. de Biología Vegetal, Facultad de Agronomía, Univ. de la República, Montevideo, Uruguay; MARIA VICTORIA BONNECARRERE MARTINEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
An integrative analysis of yield stability for a GWAS in a small soybean breeding population. |
Fecha de publicación : |
2021 |
Fuente / Imprenta : |
Crop Science, May 2021, volume 61, issue 3, pages 19003-1914. Doi: https://doi.org/10.1002/csc2.20490 |
ISSN : |
0011-183X |
DOI : |
10.1002/csc2.20490 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history: Received, 3 November 2020; Accepted, 11 February 2021; Published online, 14 April 2021.
Associate Editor: Junping Chen.
The authors thank Edgardo Rey and Wanda Iriarte for technical assistance in field experiment and laboratory works, respectively. They also thank Monika Kavanova for her contribution to data interpretation and discussion. This work was financially supported by the following projects: Innovagro FSA_1_2013_1_12924, funded by ANII (Agencia Nacional de Investigación e Innovación), and Red Nacional de Biotecnología Agrícola RTS_1_2014_1, funded by ANII, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Barraca Erro S.A., Lebu SRL, Fadisol SA, CALMER, and COPAGRAN.
Author Contributions: Gastón Quero: Conceptualization, Formal analysis, Investigation, Methodology, Writing‐original draft, Writing‐review & editing. Sebastián Simondi: Data curation, Formal analysis. Sergio Ceretta: Investigation, Methodology. Álvaro Otero: Methodology. Silvia Garaycochea: Methodology, Software. Schubert Fernández: Software. Omar Borsani: Supervision. Victoria Bonnecarrère: Conceptualization, Funding acquisition, Project administration, Supervision, Writing‐original draft, Writing‐review & editing.
Corresponding author: Victoria Bonnecarrère, Instituto Nacional de InvestigaciónAgropecuaria (INIA),Unidad de Biotecnología y Programa de Cultivo de Secano, Estación Experimental INIA Las Brujas,Ruta 48 km10, Canelones,Uruguay. Email: vbonnecarrere@inia.org.uy |
Contenido : |
ABSTRACT.
Drought stress is one of the most important factors limiting soybean [Glycine max (L.) Merr.] productivity and reducing yield stability. Soybean breeders need phenotypic and genotypic tools to improve drought stress tolerance, but most of available strategies are expensive and unaffordable for small-scale public breeding programs. In this study, elite germplasm of a locally adapted breeding population was used to estimate a yield stability index as an indicator of drought response. In order to associate yield stability of analyzed genotypes to drought response, water deficit scenarios related to the crop cycle group were defined. Four groups of genotypes were identified in relation to yield stability: two groups showed stables yield (without interaction with water deficit scenarios), and two groups showed unstable yield (with crossover interaction with water deficit scenarios). This phenotypic information was used to identify genomic regions and candidate genes associated with yield stability index. A new method for the definition of a quantitative trait loci (QTL) region was developed based on the probability of marker pairwise of belonging to four linkage disequilibrium (LD) categories. Seven QTL were found and their implication on drought tolerance was further supported by linkage to previously reported QTL for water use efficiency trait. © 2021 The Authors. Crop Science © 2021 Crop Science Society of America |
Palabras claves : |
Drought stress; GBS - Genotyping by sequencing; GWAS - Genome-wide association study. |
Asunto categoría : |
F30 Genética vegetal y fitomejoramiento |
Marc : |
LEADER 03833naa a2200277 a 4500 001 1061997 005 2021-08-10 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0011-183X 024 7 $a10.1002/csc2.20490$2DOI 100 1 $aQUERO, G. 245 $aAn integrative analysis of yield stability for a GWAS in a small soybean breeding population.$h[electronic resource] 260 $c2021 500 $aArticle history: Received, 3 November 2020; Accepted, 11 February 2021; Published online, 14 April 2021. Associate Editor: Junping Chen. The authors thank Edgardo Rey and Wanda Iriarte for technical assistance in field experiment and laboratory works, respectively. They also thank Monika Kavanova for her contribution to data interpretation and discussion. This work was financially supported by the following projects: Innovagro FSA_1_2013_1_12924, funded by ANII (Agencia Nacional de Investigación e Innovación), and Red Nacional de Biotecnología Agrícola RTS_1_2014_1, funded by ANII, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Barraca Erro S.A., Lebu SRL, Fadisol SA, CALMER, and COPAGRAN. Author Contributions: Gastón Quero: Conceptualization, Formal analysis, Investigation, Methodology, Writing‐original draft, Writing‐review & editing. Sebastián Simondi: Data curation, Formal analysis. Sergio Ceretta: Investigation, Methodology. Álvaro Otero: Methodology. Silvia Garaycochea: Methodology, Software. Schubert Fernández: Software. Omar Borsani: Supervision. Victoria Bonnecarrère: Conceptualization, Funding acquisition, Project administration, Supervision, Writing‐original draft, Writing‐review & editing. Corresponding author: Victoria Bonnecarrère, Instituto Nacional de InvestigaciónAgropecuaria (INIA),Unidad de Biotecnología y Programa de Cultivo de Secano, Estación Experimental INIA Las Brujas,Ruta 48 km10, Canelones,Uruguay. Email: vbonnecarrere@inia.org.uy 520 $aABSTRACT. Drought stress is one of the most important factors limiting soybean [Glycine max (L.) Merr.] productivity and reducing yield stability. Soybean breeders need phenotypic and genotypic tools to improve drought stress tolerance, but most of available strategies are expensive and unaffordable for small-scale public breeding programs. In this study, elite germplasm of a locally adapted breeding population was used to estimate a yield stability index as an indicator of drought response. In order to associate yield stability of analyzed genotypes to drought response, water deficit scenarios related to the crop cycle group were defined. Four groups of genotypes were identified in relation to yield stability: two groups showed stables yield (without interaction with water deficit scenarios), and two groups showed unstable yield (with crossover interaction with water deficit scenarios). This phenotypic information was used to identify genomic regions and candidate genes associated with yield stability index. A new method for the definition of a quantitative trait loci (QTL) region was developed based on the probability of marker pairwise of belonging to four linkage disequilibrium (LD) categories. Seven QTL were found and their implication on drought tolerance was further supported by linkage to previously reported QTL for water use efficiency trait. © 2021 The Authors. Crop Science © 2021 Crop Science Society of America 653 $aDrought stress 653 $aGBS - Genotyping by sequencing 653 $aGWAS - Genome-wide association study 700 1 $aSIMONDI, S. 700 1 $aCERETTA, S. 700 1 $aOTERO, A. 700 1 $aGARAYCOCHEA, S. 700 1 $aFERNANDEZ, S. 700 1 $aBORSANI, O. 700 1 $aBONNECARRERE, V. 773 $tCrop Science, May 2021, volume 61, issue 3, pages 19003-1914. Doi: https://doi.org/10.1002/csc2.20490
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Esconder MarcPresentar Marc Completo |
Registro original : |
INIA Las Brujas (LB) |
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